Ilustračná snímkaX/mexico Desconconocido/
StoryEditor

V hlbinách oceánu objavili najväčšiu modrú dieru na Zemi. Je taká obrovská, že vedci nemôžu dosiahnuť na jej dno. Čo môže ukrývať?

Viktória Revajová14.05.2024., 10:30h

Jej hĺbka prekvapila aj samotných vedcov. O modrej diere Taam Ja‘ si pôvodne mysleli, že je oveľa menšia. Podľa najnovších výsledkov bádania ide o najväčší vrt, aký na Zemi vôbec existuje.

Lajkuj Brainee.sk na

Naša planéta je fascinujúce miesto. Len málo území sa však môže hrdiť tým, že na ne nevkročil žiaden človek. Jedným z takých však je dno obrovskej podmorskej diery Taam Ja‘, ktorá sa nachádza v zálive Chetumal neďaleko hraníc medzi Mexikom a Belize.

Ešte donedávna bola považovaná za druhú najväčšiu dieru na Zemi. Posledné bádanie však odhalilo, že je omnoho väčšia, než vedci predpokladali, píše portál CBS News s odvolaním sa na vedecký časopis Frontiers in Marine Science.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Stala sa jednotkou

Podmorský vrt Taam Ja‘, ktorý vedci označujú ako "modrú dieru" bol donedávna považovaný za druhú najväčšiu dieru na Zemi.  Posledné bádanie však odhalilo, že jej hĺbka je omnoho väčšia, ako sa predpokladalo.

Predchádzajúce prieskumy z roku 2021 odhadovali hĺbku modrej diery Taam Ja‘ na približne 274 metrov. Začiatkom decembra sa však výskumníci na miesto vrátili s modernejšou technikou a zistili, že pôvodné odhady boli mylné.

Novo zaznamenaná hĺbka dosahuje takmer pol kilometra pod hladinou mora v mezopelagickej zóne. Táto oblasť je známa aj ako zóna súmraku, pretože slnečné svetlo v tejto hĺbke je výrazne znížené. 

image

Miesto, ktoré pohltilo stovky potápačov. Modrú dieru vyhľadávajú závisláci na adrenalíne, je hlboká viac ako sto metrov

„Taam Ja‘ je teraz najhlbšou modrou dierou, ktorá bola doteraz objavená, s hĺbkou vody presahujúcou 420 metrov pod hladinou mora, pričom jej dno ešte nebolo dosiahnuté,“ uviedli autori v odbornom článku.

Modrá diera Taam Ja‘ je teda takmer o 150 metrov hlbšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Svojou hĺbkou prekonala doterajšieho držiteľa rekordu, dračiu dieru Sansha Yongle v Číne, ktorá siaha do hĺbky približne 301 metrov pod hladinou mora.

image

VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie

Čo sa ukrýva na jej dne

Národný úrad pre oceán a atmosféru uvádza, že modré diery môžu byť „oázou na inak neúrodnom morskom dne“. Podľa odborníkov môžu ukrývať koraly, mäkkýše, korytnačky, ale aj žraloky či iné morské živočíchy. O týchto oblastiach sa vie len málo, pretože sú do značnej miery neprístupné.

Výskumníci pri poslednom bádaní použili pokročilú metódu známu ako SWiFT CTD, ktorá lepšie meria vodivosť, teplotu a hĺbku vody. Aj keď nástroj nebol schopný dosiahnuť dno modrej diery, podarilo sa im nazbierať dôkazy, ktoré naznačujú prítomnosť komplexnej siete jaskýň a tunelov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 08:32