Ľudia utekajú z východných častí Rafahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zúfalí a premočení od dažďa. Civilisti opúšťajú Rafah pre hrozbu bombardovania, musia hľadať útočisko inde

06.05.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTK

Z obavy pred chystanou ofenzívou v tejto oblasti odchádzali ľudia na povozoch ťahaných oslami, plne naloženými autami s matracmi na streche alebo jednoducho išli pešo.

Obyvatelia Rafahu premočení dažďom dnes zo strachu pred izraelskými bombami opúšťali svoje domovy a dočasné stanové mestečká a vydávali sa hľadať útočisko na iné miesta Pásma Gazy.

Z obavy pred chystanou ofenzívou v tejto oblasti odchádzali ľudia na povozoch ťahaných oslami, plne naloženými autami s matracmi na streche alebo jednoducho išli pešo, opisuje agentúra Reuters.

Izrael začal evakuáciu

Izraelská armáda dnes ráno začala evakuáciu časti Rafahu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanú ofenzívou v tejto oblasti. Palestínčania si kladú otázku, kam majú ísť. Mnohí sa už počas sedemmesačnej vojny v Pásme Gazy aspoň raz presťahovali. Veľká časť pobrežného pásma sa premenila na pustinu plnú rozbombardovaných budov.

Izraelské letectvo začalo zhadzovať letáky písané v arabčine vyzývajúce civilistov a utečencov, aby oblasť opustili a nepribližovali sa k hraniciam s Izraelom alebo Egyptom. Hovorca izraelskej armády uviedol, že asi 100-tisíc ľudí dostalo príkaz presťahovať sa do neďalekej Izraelom vyhlásenej humanitárnej zóny Muwasi.

image

Ďalšia vojna a hladomor. EÚ a Francúzsko vyzvali Izrael, aby neuskutočnil ofenzívu v Rafahu

"Každý, kto sa ocitne v blízkosti ozbrojenej militantnej organizácie, ohrozuje seba aj svojich rodinných príslušníkov. V záujme vašej bezpečnosti vás armáda vyzýva, aby ste sa okamžite evakuovali do rozšírenej humanitárnej oblasti," bolo uvedené v letákoch.

Palestínčania v Rafahu uviedli, že ľudia sa po obdržaní letákov zhromaždili, aby diskutovali o svojich možnostiach. Väčšina z nich uviedla, že sa nechcú presúvať sami a radšej cestujú v skupinách. "Toľko ľudí je tu vysídlených a teraz sa musia znova sťahovať. Ale nikto tu nezostane, nie je to bezpečné," povedal Nidal Alzaanín telefonicky agentúre AP.

Únava z vojny

Otec piatich detí pracuje pre medzinárodnú organizáciu a do Rafahu utiekol zo severu Pásma Gazy, keď začala vojna. Alzaanín dodal, že ľudia majú obavy, pretože izraelské jednotky vraj strieľali na Palestínčanov pri úteku počas predchádzajúcich príkazov na evakuáciu.

Alzaanín uviedol, že si zbalil doklady a batožinu, ale počká 24 hodín, aby zistil, ako sa zachovajú ostatní. Povedal, že má v Chán Júnise priateľa, u ktorého dúfa, že bude môcť postaviť stan pre svoju rodinu. Niektorí ľudia však hovoria, že sú príliš unavení a znechutení z vojny, ktorá trvá už mesiace, než aby znovu utekali.

Sahar abú Náhilová bola s 20 členmi svojej rodiny vysídlená do Rafahu, jej manžel je v izraelskom zajatí a jej zať je nezvestný. "Kam mám ísť? Nemám žiadne peniaze ani nič iné. Som vážne unavená, rovnako ako moje deti," povedala a utrela si slzy z tváre, píše agentúra Reuters. "Možno je pre nás čestnejšie zomrieť. Je to ponižujúce,“ dodala Palestínka.

image

Po izraelskom útoku v Rafahu hlásia najmenej 16 obetí

V meste Rafah a jeho okolí sa tlačíi asi 1,4 milióna Palestínčanov - viac ako polovica obyvateľov Gazy. Väčšina z nich utiekla zo svojich domovov na iné miesta územia, aby unikla izraelskej ofenzíve, a teraz čelia ďalšiemu náročnému sťahovaniu alebo nebezpečenstvu, že sa stanú terčom nasledujúceho útoku.

Podľa agentúry AP žijú vysídlení Palestínčania v zaplnených stanových táboroch, preplnených stanoch a prístreškoch od OSN alebo preplnených bytoch a sú odkázaní na medzinárodnú potravinovú pomoc, pričom hygiena a infraštruktúra zdravotníckych zariadení sú ochromené.

01 - Modified: 2024-05-05 21:06:15 - Feat.: 1 - Title: Po raketovom útoku, ku ktorému sa hlási Hamas, Izrael uzavrel prechod Kerom Šalom 02 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: 1 - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 03 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: 1 - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-05-03 11:32:08 - Feat.: 1 - Title: Núdzový plán pre prípad operácie v Rafahu je iba náplasťou, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia
01 - Modified: 2024-05-16 22:07:42 - Feat.: - Title: Genocída v Gaze dosiahla strašnú úroveň, uviedla Juhoafrická republika v Haagu. Chce zastavenie úderu v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-16 20:11:27 - Feat.: - Title: Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu 03 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 04 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 05 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 00:07