Lokalizátor AirTag od Apple FOTO: Ondřej Martinů, Mobil.iDNES.cz
StoryEditor

Ukradnuté auto našiel pomocou AirTagu. Polícia mu však vynadala

06.05.2024, 11:21

Vyjsť ráno pred dom a nenájsť tam svoje vozidlo je nočnou morou každého majiteľa. Do takej nezávideniahodnej situácie sa dostal Philip Obando z Kalifornie. Zachoval však chladnú hlavu, vo vozidle mal totiž ukrytého pomocníka od Applu. Avšak od postupu, ktorý následne zvolil, polícia dôrazne odrádza.

Obando po tom, čo sa prebudil a vyšiel pred svoj dom v kalifornskom Long Beach, zistil, že mu niekto ukradol jeho BMW. Síce podľa spravodajského portálu NBC Los Angeles okamžite skontaktoval políciu, zároveň si však uvedomil, že do kufra svojho vozidla v minulosti preventívne ukryl lokalizačný prívesok Applu.

Vo svojom iPhone teda otvoril aplikáciu Nájsť (Find My) a AirTag v nej lokalizoval. V tej chvíli bolo jeho auto len pár blokov od domu. S manželkou teda sadli do druhého vozidla a vydali sa signál sledovať. AirTag však následne prestal hlásiť svoju aktuálnu polohu. Znovu sa ohlásil až popoludní, to sa už manželskému páru podarilo ukradnuté vozidlo dopátrať na jednej z čerpacích staníc.

Majiteľ situáciu riešil na vlastnú päsť

Obando tak aj napriek varovaniam manželky vyskočil na križovatke z auta a bežal neznámeho muža konfrontovať. Nasledovalo krátke dohadovanie sa, koho je to vozidlo. Medzitým manželka auto na čerpacej stanici zablokovala. A pomerne rýchlo bolo jasné, kto je skutočným majiteľom, Obando mal totiž pri sebe od auta kľúč. Keď vozidlo zapípalo, neznámy muž sa rozhodol z miesta utiecť.

image

iPhone a AirTag FOTO: Ondřej Martinů/iDNES.cz

Vo vozidle pritom zanechal drogy aj peňaženku s vodičským preukazom. Pri kontrole adresy Obando zistil, že ide o muža, ktorý býva neďaleko od jeho domu. Peňaženku následne odovzdal polícii, ktorá mu odporučila, aby sa už nikdy do takýchto hrdinských kúskov nepúšťal.

Zanechal po sebe dôkazy

Policajti opakovane zdôrazňujú, že ľudia by sa v takýchto prípadoch nikdy nemali sami púšťať do konfrontácie podozrivého. Môže byť totiž ozbrojený. Aj v tomto prípade bol vo vozidle následne nájdený nôž. Dotyčný ho našťastie v čase, keď bol právoplatným majiteľom vozidla konfrontovaný, nemal pri sebe.

Ľudia by teda nemali riskovať svoj život a vždy takú záležitosť ponechať na polícii, s ktorou by mali plne spolupracovať. V tomto prípade stál na strane majiteľa vozidla zrejme moment prekvapenia, keď zlodeja zaskočil počas tankovania.

Spolu s peňaženkou Obando polícii odovzdal aj ďalší cenný dôkaz: záznam z autokamery nainštalovanej vo vozidle. Nielen on tak mal jasnú predstavu, čo s jeho vozidlom zlodej robil a kde sa pohyboval.

Okrem toho, že autokamera zachytila ​​jeho tvár, bolo zo záznamov zrejmé, že vymenil registračné značky a s autom zavítal aj napríklad na ručnú umývačku. Pribral k sebe aj „spolucestujúceho“, ktorému sa pochválil s plánom vozidlo niekde odstaviť a nasledujúci deň ukradnúť iné. Viac dôkazov o svojom nekalom počínaní polícii naozaj zanechať nemohol.

01 - Modified: 2024-05-09 11:02:39 - Feat.: - Title: Apple dalo prvýkrát najvýkonnejší čip do iPadu. Pro prichádza s OLED displejom 02 - Modified: 2024-05-09 10:42:17 - Feat.: - Title: Nový druh križovatky na Slovensku: Znižuje rýchlosť áut a zámerne ich obmedzuje​ 03 - Modified: 2024-05-08 17:27:49 - Feat.: - Title: Polícia odhalila minulý týždeň v Žilinskom kraji 31 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-05-08 14:59:20 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 25-ročného muža, ktorý nahlásil bombu na bratislavskom súde 05 - Modified: 2024-05-08 13:20:31 - Feat.: - Title: Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetický útok, potvrdila polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 13:02