Čo by sa stalo, keby z vesmíru na Zem spadla ihla rýchlosťou svetlaBrainee X Canva/
StoryEditor

Video zobrazuje, čo by sa stalo, keby ihla dopadla z vesmíru na Zem. Následky by boli katastrofálne

Nikola Michalkova06.05.2024., 10:30h

Technológie nám umožňujú pretaviť hypotézy do videí. Youtuber zverejnil ilustračný snímok toho, čo by sa stalo, keby drobná ihla na šitie dopadla na Zem z vesmíru rýchlosťou svetla.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí si rýchlosť svetla nevieme predstaviť. Je to niečo, čo sa len veľmi ťažko predstavuje a chápe. A keď sa spoja teoretické situácie a počítačové simulácie, môže z toho vzniknúť niečo zaujímavé. Napríklad možnosť vidieť silu objektu, ktorý sa pohybuje rýchlosťou svetla. 

Sila drobnej ihly

Najlepším príkladom je kanál na YouTube Riddle. Objavilo sa na ňom video, v ktorom je nasimulovaná situácia, čo by sa dialo, keby malá šijacia ihla dopadla na našu planétu z vesmíru práve rýchlosťou sveta. Výsledok mnohých šokoval, píše sa na portáli Unilad. Pod videom sa objavilo viacero komentárov, ktoré s humorom opisujú mimozemšťanov, ako omylom spúšťajú ihlu pri bežnom šití.

Samozrejme, je to niečo, čo sa nikdy nestane. Avšak táto simulácia ukazuje, že aj predmet ako malá ihla, ktorá by letela takou vysokou rýchlosťou, by mal účinok ako atómová bomba. A to by, samozrejme, spôsobilo neuveriteľnú škodu nielen na mieste dopadu, ale aj v okolí.

Ďalšou možnosťou tejto simulácie je, že by ihla pri náraze nevybuchla, ale prenikla by do zemskej kôry, vytvorila by dieru, ktorá umožní plazme pohltiť Zem neprekonateľnou horúčavou a zabila by tak všetko živé ešte predtým, ako by sa planéta roztrhla.

Tretia možnosť by nebola až taká drastická a ukazuje výsledok, že by ihla preletela priamo cez jednu stranu Zeme a vyšla na druhej strane, pričom by to malo len minimálne následky.

Ak by sme sa bavili v oblasti ľudí, je možnosť, že ihla by pri dopade takou rýchlosťou mohla vypitvať celé ľudské telo. Zároveň je tu ale možnosť, že by cez telo len preletela a vznikla by rana, ktorá by sa dala jednoducho ošetriť. Je ale šťastie, že niečo takéto sa nemôže stať, pretože ihly sa rýchlosťou svetla nepohybujú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 10:32