Big BenWikipedia/Terry Ott
StoryEditor

Máš rád Londýn a vraciaš sa tam? Prinášame tipy na menej známe miesta, kde ťa neprevalcujú turisti

iDnes.cz17.05.2024., 11:30h

Pokiaľ si v Londýne prvýkrát, nenecháš si určite ujsť návštevu Buckinghamského paláca, Hyde Parku alebo Toweru. Môžeš ale spoznať mesto trochu inak. Londýn skrýva množstvo skvostov, ktoré nie sú na povinnom zozname typického turistu. O to zaujímavejšie ale môže byť ponoriť sa do mesta tak, ako ho poznajú miestni.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ sa túžite vyhnúť davom pri Westministeru alebo dlhému čakaniu v dave turistov, len aby ste zahliadli zamrežovaný pohľad do Downing Street, môžeš svoje putovanie za poznávaním Londýna začať netradične na severe. Metrom sa presunieš na stanicu Hampstead, kde sa kvôli absencii turistom budeš môcť doslova voľnejšie nadýchnuť, píše sa na portáli iDnes.cz.

Hampstead

Na 320 hektároch sa tu rozkladá Hampstead Head, ktorý sa pýši jedným z najúžasnejších výhľadov na mesto. Do parku, ktorý inšpiroval spisovateľa C. S. Lewisa k napísaniu Kroniky Narnie, prichádzajú už počas dvoch storočí Londýnčania všetkých vrstiev, aby unikli ruchu veľkomesta. Pokiaľ počasie dovolí, je takmer povinnosťou každého návštevníka stráviť nedeľné popoludnie potulovaním sa po zelených pláňach zakončených orosenou pintou v niektorom z tradičných pubov.

V lete si môžeš pobyt spestriť kúpaním sa v jazierkach. Nájdeš tu aj oddelené jazierka pre pánov a dámy, čo je pre Britov s ich povestnou hanblivosťou typické. Pri potulkách luxusnou štvrťou Hampstead, ktorá dala parku meno, možno stretneš Tima Burtona alebo Gillian Andersonovú, ktorí tu vlastnia sídla, ktorých hodnota dosahuje, rovnako ako u ostatných domov v tejto štvrti, astronomické výšky.

image

Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch

Camden

Až ti bude chýbať ruch veľkomesta, nie je nič jednoduchšie, ako prejsť okolo luxusných butikov do jednej z najživších londýnskych štvrtí. Bez preháňania sa dá povedať, že Camden Town nikdy nespí a nič tu nie je nemožné. Na rozdiel od centra tu ale nenájdeš davy turistov so selfie tyčami, ale milovníkov undergroundu, ktorí tu často verejne vyjadrujú svoje názory rovnako ako hovorca v neďalekom Speaker’s Corner.

Na tunajších trhoch sa dá nakúpiť všetko od lacných vecí až po starožitnosti, originálne kúsky oblečenia z druhej ruky alebo umelecké predmety z celého sveta. pokiaľ túžič po nákupe suvenírov a zároveň unikátnom zážitku z nakupovania, nemôže ti ujsť obchod Cyberdog. V psychedelickej atmosfére tu zoženieš všetko od originálneho oblečenia až po futuristické doplnky. Dievčatá zvíjajúce sa pri vstupe na tyči majú žlté kontaktné šošovky a predvádzajú divoké tanečné kreácie, takže máš pocit, že si sa uprostred dňa ocitol v nočnom klube.

image

Camden Town

Wikipedia/Grim23

V Camdene si okrem nákupov môžeš užiť aj skvelý street food, ktorý tu patrí k najlepším v meste. Tradícia trhoviska tu začala už v 70. rokoch minulého storočia. Vtedy bol Camden Town miestom, kde sa stretávali priaznivci najrôznejších subkultúr, ako punkeri alebo rastafariáni, ktorí v stánkoch predávali vlastné ručne vyrábané výrobky alebo použité oblečenie či riad. Aj napriek väčšej komerčnosti si stále uchováva svoj genius loci a zostáva ako jedno z posledných miest v Londýne verný svojej pôvodnej podobe.

Park Primrose Hill

Necelý kilometer od Camdenu sa nachádza park Primrose Hill, ktorý si okrem miestnych obľúbili tiež spisovatelia a filmový tvorcovia. V pôvodnom románe H. G. Wellse Vojna svetov si mimozemšťania vytvorili svoju základňu práve na Primrose Hill, neskôr tu boli natočené scény z oboch Denníkov Bridget Jonesovej, film Penelope alebo snímok o slávnom medvedíkovi Paddingtonovi. Pri ceste za unikátnym výhľadom na mesto minieš Shakesperaov strom, ktorý tu bol v roku 1864 zasadený pri príležitosti 300. výročia spisovateľovho narodenia. O sto rokov neskôr bol nahradený novým stromom, ktorý tu stojí dodnes.

Z Camdenu sa metrom bez prestupu dostaneš priamo do centra Londýna. Nedá sa nevšímnút si, že samotný stred mesta prešiel po Brexite zničujúcimi zmenami. Mnohé malé podniky neprežili a nahradili ich všadeprítomné reťazce.

image

Primrose Hill

Wikipedia /Louise Ireland

Bezdomovci na uliciach a prázdne výklady pripomínajú nielen Londýnčanom dôsledky rozhodnutí, ktoré pred ôsmimi rokmi urobil zvyšok krajiny. Londýn bol ako jeden z mála regiónov proti odchodu z EÚ a zároveň podľa štatistík na jeho dôsledky najviac doplatil. Aj cez smutné kulisy si centrum Londýna zachováva lesk, ktorými dodnes ohromuje okolo 300 miliónov turistov ročne. Pre porovnanie, Prahu každý rok navštívi približne šesť miliónov zahraničných návštevníkov.

Londýn z vtáčej perspektívy

Po dlhej dobe si návštevníci môžu vychutnať pohľad na slávny Big Ben v celej svojej kráse. Zvony Big Benu zvonia už viac ako 160 rokov, a to napriek bombardovaniu počas druhej svetovej vojny, výkyvom počasia aj znečistenia.

V rokoch 2017 až 2022 zakrývalo symbol Británie lešenie od pozláteného kríža na špičke až po spodné schodisko s 334 schodmi. Išlo o najväčší a najzložitejší konzervačný projekt v histórii veže. Od roku 2023 sa veža po šiestich rokoch znovu otvorila návštevníkom.

Od Big Benu sa príjemnou prechádzkou pozdĺž Temže dostaneš okolo Katedrály svätého Pavla až do bankovej štvrte City. Tu určite stojí za návštevu jedna z najkrajších výhliadok v Londýne. V troch najvyšších poschodiach mrakodrapu, ktorý sa nazýva „Walkie-Talkie“, alebo „vysielačka“, bola v roku 2015 otvorená Sky Garden. S trochou preháňania sa dá priestor nazvať skleníkovou botanickou záhradou, skrz ktorú je možné voľne prechádzať a z výšku 140 metrov obdivovať výhľad na všetky strany.

Sky Garden ponúka okrem vyhliadkových chodníkov a vonkajšej terasy množstvo reštaurácií, barov a kaviarní. A teraz to najlepšie – vstup do Sky Garden je celkom zadarmo. samozrejme, je potrebné rezervovať si lístok dopredu, pretože kapacity bývajú plné až na 14 dní dopredu.

image

Sky Garden

Facebook/Sky Garden

Nevýhodou je, že v centre môže byť nadľudskou úlohou nájsť nielen voľné miesto v reštaurácii, ale tiež toalety.

Divoká príroda kúsok od centra

Na juhozápade Londýna, menej než 30 minút od centra, sa nachádza ďalší klenot, ktorý rozhodne stojí za videnie. Záhrady Kew Gardens turisti míňajú aj počas návštev Londýna. Ide pritom o najväčšie a najrozmanitejšie botanické a mykologické zbierky na svete.

Areál, ktorý bol založený už v roku 1759, pozostáva z 132 hektárov záhrad, botanických skleníkov a 36 pamiatkových chránených stavieb citlivo zasadených do okolitej krajiny. Pri prechádzaní rozľahlými skleníkmi sa určite zastav v slávnom Palm House, práve tam sa totiž nachádza najstaršia rastlina zasadená v kvetináči na svete.

Z Kew Gardens sa dostaneš príjemnou prechádzkou do najväčšieho kráľovského parku Londýna Richmond, ktorý je preslávený predovšetkým voľne sa pasúcimi jeleňmi. Je ich tu nad 650. Po dni strávenom v meste tu nájdeš zaslúžený pokoj a hlavne dotyk divokej prírody.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. jún 2024 13:02