StoryEditor

V Bratislave sa uskutoční vedecko-hudobný festival STARMUS. Prinesie laureátov Nobelovej ceny, významné osobnosti, ale i nevídanú hudobnú šou

07.05.2024, 00:00

Festival vedy, hudby a umenia sa bude konať v Bratislave od 12. do 17. mája. Otvorí ho koncert Jeana-Michela Jarreho.

STARMUS VII prinesie do Bratislavy deväť laureátov Nobelovej ceny, astronautov, špičkových výskumníkov a najväčšie osobnosti v oblasti klimatických zmien, životného prostredia, umelej inteligencie a kybernetickej bezpečnosti.

Toto je prvý ročník STARMUSu, ktorý sa zameriava na planétu Zem ako najúžasnejšiu planétu vo vesmíre. Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch sa na festivale stretne veľké množstvo nositeľov Nobelovej ceny - napríklad Michel Mayor, Emmanuelle Charpentier alebo Kip Thorne -; astronautov, ktorí sa zapísali do histórie vesmírnych pretekov - napríklad Charlie Duke alebo Chris Hadfield - a svetových ikon, ako je Dr. Jane Goodall DBE a hudobná legenda Brian May, ktorý je tiež spoluzakladateľom festivalu.

Z bohatého programu odborných prednášok sme vybrali dve prednášky, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť:

image
STARMUS

Dr. Jane Goodall DBE je primatologička a etologička, ktorá sa špecializuje na štúdium správania a života primátov, konkrétne šimpanzov.

Jane Goodall študovala správanie šimpanzov viac ako 45 rokov v džungli v Národnom parku Gombe v Tanzánii. Začala tu pracovať spolu so slávnym primatológom Louisom Leakeyom; ten rozvinul jej záujem o šimpanzov a podporil ju pri jej rozhodnutí študovať tieto zvieratá vo voľnej prírode. Na základe jej pozorovaní a objavov získala svetovú povesť ako odborník na správanie primátov.

Jane Goodall získala doktorát z Cambridge University v roku 1965. Je vedúcou vedeckou pracovníčkou Gombe Stream Research Center od roku 1967. V roku 1984 získala Jane Goodall cenu J. Paul Getty Wildlife Conservation Prize za "pomoc miliónom ľudí porozumieť dôležitosti ochrany prírody pre život na tejto planéte."

Napísala desiatky článkov pre medzinárodne známe vedecké časopisy, ako napr. National Geographic. Dr. Goodall napísala aj dve knihy - Divokí šimpanzi a V tieni človeka.

Dr. Goodall rozšírila svoje globálne pôsobenie založením Jane Goodall Institute, ktorého cieľom je výskum, vzdelávanie a ochrana divokej prírody.

Aktuálne prednáša, píše, učí a pokračuje vo svojej misii mnohými vynaliezavými spôsobmi, vrátane projektu Guardian Project.

image
STARMUS

Astronaut Charlie Duke, ktorý bol súčasťou misie Apollo 16 a kráčal po mesiaci, bude mať prednášku o projekte Artemis, ktorý má za cieľ opäť dostať človeka na Mesiac.

Charlie Duke je bývalý americký astronaut a inžinier, ktorý sa stal desiatou osobou, ktorá vkročila na povrch Mesiaca. Ako pilot lunárneho modulu Orion sa zúčastnil na misii Apollo 16. Misia Apollo 16 je považovaná za jednu z najúspešnejších misií, vďaka množstvu experimentov vykonaných na povrchu Mesiaca a množstvu materiálu privezeného na Zem.

Apollo 16 (16. – 27. apríla 1972) odštartovalo z vesmírneho strediska Johna F. Kennedyho a išlo o piatu misiu na Mesiaci s ľudskou posádkou. Posádku tvorili John W. Young ako veliteľ, Ken Mattingly ako pilot veliteľského modulu a Charlie Duke ako pilot lunárneho modulu. Apollo 16 bolo prvou vedeckou expedíciou, ktorá skúmala a odoberala vzorky materiálov v oblasti Descartes. Ich pobyt na Mesiaci trval 71 hodín a 14 minút. Duke strávil na mesačnom povrchu mimo modulu celkovo 20 hodín a 15 minút. Počas tohto času vykonával rôzne aktivity, ako napr. umiestnenie a aktiváciu vedeckých zariadení, zber takmer 96 kg vzoriek hornín a pôdy a presuny vozidlom Rover-2.

Medzi úspechy Apolla 16 patrilo najväčšie užitočné zaťaženie umiestnené na obežnej dráhe Mesiaca (34 595 kg), umiestnenie prvého detektoru kozmického žiarenia na mesačnom povrchu a prvé lunárne observatórium s UV kamerou.

Po svojej kariére astronauta pracoval Charlie Duke ako inžinier a podieľal sa na rôznych projektoch súvisiacich s vesmírnym výskumom. Stal sa tiež publicistom a motivačným rečníkom, ktorý zdieľa svoje skúsenosti s verejnosťou a motivuje ďalšie generácie k preskúmaniu a objavovaniu vesmíru.

image
STARMUS

Festival STARMUS VII prináša do Bratislavy aj prestížnu medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje v štyroch kategóriách: Hudba a umenie, Vedecká tvorba, Filmy a zábava a Celoživotné dielo.

Festival otvorí 12. mája koncertom legendárny priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre. Svoje festivalové vystúpenie nazval „Bridge from the Future". Na pódiu sa k Jarremu ako špeciálny hosť pripojí Brian May, gitarista skupiny Queen. Koncert sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti.

Festival prináša aj nevídaný hudobný program s exkluzívnymi vystúpeniami populárnej kalifornskej punk-rockovej skupiny The Offspring, Tonyho Hadleyho - bývalého speváka britskej popovej ikony z 80. rokov Spandau Ballet, všestrannej umelkyne Laurie Anderson - a ďalších jednorazových živých vystúpení, ktoré budú čoskoro oznámené spolu s kompletným line-upom tohto úžasného ročníka.

Okrem toho má organizácia STARMUS podpísané dohody s hlavnými slovenskými univerzitami a akademickými inštitúciami, ako sú Univerzita Komenského v Bratislave alebo Vysoká škola výtvarných umení a dizajnu, Slovenská akadémia vied, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Masarykova univerzita v Brne v Českej republike.  Prostredníctvom týchto akademických spoluprác bude STARMUS realizovať svoj "Mestský program" s exkluzívnymi aktivitami medzi prednášajúcimi a slovenským akademickým prostredím, ako aj niekoľko dobrovoľníckych programov, ktoré budú súčasťou festivalu. Pri tohtoročnom ročníku sa STARMUS spojil so slovenským gigantom v oblasti kybernetickej bezpečnosti, spoločnosťou ESET, ktorá je v prvom rade zameraná na výskum a hrdo manifestuje svoju podporu vede prostredníctvom ceny ESET Science Award. Aj preto festival oslavuje svoj siedmy ročník v Bratislave, hlavnom meste Slovenska.

Okrem toho STARMUS VII sponzorujú VÚB Banka - druhá najväčšia banka na Slovensku a prvá banka, ktorá sa Zeleným manifestom 2020 prihlásila k udržateľnosti a ochrane životného prostredia, OMEGA, renomovaný švajciarsky výrobca hodiniek a tradičný sponzor STARMUS-u, a KIA Slovakia, ako partner tohto výnimočného ročníka v oblasti mobility.

Festival má tiež tú česť potvrdiť, že STARMUS VII sa bude konať pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR, primátora Bratislavy a pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

image
STARMUS

PROGRAM FESTIVALU:

1. DEŇ, pondelok 13. mája

Úvodná prednáška Dr. Jane Goodall, DBE - Inštitút Jane Goodall a Posol mieru OSN

- Prednášky: Mary Robinson, Katharine Hayhoe, Nathaniel Keohane, Mary Kaldor, Steven Chu, Sylvia Earle, Maureen Raymo

- Panelové diskusie: Damia Barcelo, Ros Rickaby, Bob Bishop, Olivia Lazard, Svitlana Krakovska a Chris Rapley, Staffan Qvist

2. DEŇ, utorok 14. mája

- Prednášky: Edvard Moser, Charlie Duke, Tony Fadell, Bernhard Schölkopf, Richard Marko, Neil Lawrence, Philip Torr, Gary Marcus, Roeland Nusselder

- STAR Party: umelci budú čoskoro ohlásení v plnom zložení

3. DEŇ, streda 15. mája

- odovzdávanie medailí Stephena Hawkinga a koncert Sonic Universe

- Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré povedú populárny vedecký komik Robin Ince a zakladatelia STARMUS-u Garik Israelian a Brian May

- Koncert Sonic Universe na čele s kapelou The Offspring a Tony Hadley ako špeciálny hosť, po ktorom budú nasledovať ďalšie jednorazové špeciálne vystúpenia

4. DEŇ, štvrtok 16. mája

- Prednášky: Pietro Barabaschi, Martin Rees, George Smoot, Michel Mayor, Laurie Anderson, Anton Zeilinger, Donna Strickland, Emmanuelle Charpentier, Kurt Wüthrich

- 108‘ Okrúhly stôl - najexkluzívnejší okrúhly stôl Starmusu na počesť historického letu Jurija Gagarina, ktorý sa stal prvým letom človeka do vesmíru (priamy prenos na kanáli STARMUS youtube)

o Panelisti: Jane Goodall, Kip Thorne, Laurie Anderson, Chris Hadfield, Dexter Holland, Garik Israelian, Emmanuelle Charpentier, Martin Rees, Katharine Hayhoe a Steven Chu

5. DEŇ, piatok 17. mája

- Prednášky: Kam Ghaffarian, Kathryn Thornton, Chris Hadfield, Kip Thorne & Lia Halloran, Carole Mundell, Dante Lauretta, Brian Green

- Panelová diskusia: Joel Parker, Patrick Michel, Scott Hubbard, Garret Reisman

 

Vstupenky si môžete zakúpiť cez TICKETPORTAL.

Vstupenky zahŕňajú:

  • Exkluzívne prednášky STARMUS, 13., 14., 16. a 17. mája - (zimný štadión Ondreja Nepelu)
  • Hviezdnu párty, 14. mája - (na hrade Devín)
  • Slávnostné odovzdávanie medailí Stephena Hawkinga a koncert Sonic Universe, 15. mája - (zimný štadión Ondreja Nepelu)

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
14. máj 2024 14:08